INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Základní škola, Praha 13, Kuncova 1580

Kuncova 1580, 155 00 Praha 5 - Stodůlky

Identifikátor školy: 600 038 408

Termín konání inspekce: 21. - 23. listopad 2006

 


 

Základní škola, Praha 13, Kuncova 1580, vzdělává v tomto školním roce 396 žáků ve 20 třídách podle vzdělávacího programu Základní škola - čj. 16847/96-2. Snaží se přizpůsobit vzdělávací nabídku individuálním zájmům žáků a jejich zákonných zástupců a v důsledku toho organizuje vzdělávání podle pěti modelových učebních plánů:

         čj. 16 333/96-22-21 pro třídy s rozšířeným vyučováním jazyků (od 3. ročníku)

         čj. 21 968/96-22 pro třídy s rozšířeným vyučováním matematiky a přírodovědných předmětů (od 6. ročníku)

         čj. 21 970/96-22 pro třídy s rozšířeným vyučováním výtvarné výchovy (3. ročník)

         čj. 29 738/96-22-50 pro třídy s rozšířeným vyučováním tělesné výchovy - (6. a 7. ročník)

         čj. 21 969/96-22 pro třídy s rozšířeným vyučováním hudební výchovy - (1. ročník).

Škola sdružuje základní školu s kapacitou 650 žáků, školní družinu s kapacitou 150 dětí a školní jídelnu s kapacitou 550 jídel. Spolupracuje s katedrou cizích jazyků Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Má dlouholeté zkušenosti s rozšířeným vyučováním matematiky a přírodovědných předmětů, v nichž žáci každoročně dosahují ve vědomostních soutěžích vynikajících výsledků. Již desátým rokem organizuje vlastní matematickou soutěž „Mladý Pythagoras" pro žáky 5. tříd (v loňském roce se jí zúčastnilo 458 žáků ze 34 pražských základních škol).

Zřizovatelem základní školy - příspěvkové organizace je Městská část Praha 13, Sluneční náměstí 13/2580, 158 00 Praha 5 -Nové Butovice.

 

Inspekční činnost podle § 174 odst. 2 písm. b) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Zaměření inspekce:

Hodnocení rozvoje výuky cizích jazyků v základní škole

 

Plán rozvoje výuky cizích jazyků ve škole a její strategie

Ředitel řídí školu od roku 1997. Priority jejího dalšího rozvoje korespondují se záměry ČR ve státní vzdělávací politice (např. kvalitní materiálně-technické podmínky, modernizace výchovně-vzdělávacích postupů, individualizace vzdělávání). Promyšlenost a návaznost všech plánovaných akcí směřuje k vytvoření prostředí, ve kterém žáci mají dostatek podnětů k aktivnímu učení.

Základní škola realizuje povinnou výuku cizích jazyků od 3. ročníku (volba anglického nebo německého jazyka). V1. ročníku se děti mohou seznámit se základy angličtiny prostřednictvím nepovinného předmětu. Na 2. stupni mají možnost studovat druhý cizí jazyk, volí si angličtinu, němčinu nebo francouzštinu. Své jazykové kompetence si mohou rozšiřovat v rámci volitelné konverzace v anglickém, německém nebo francouzském jazyce. Dále jsou pro ně organizovány zájmové kroužky angličtiny. Studijní skupiny nejsou diferencované podle úrovně dovedností. Jsou vytvořeny podle ročníků a specializace dané třídy. Návaznost výuky mezi 1. a 2. stupněm je vhodně zajištěna. Učitelé obou stupňů se vzájemně podílejí na vzdělávání žáků, spolupracují a předávají si v rámci metodických týmů i neformálně své poznatky. Všech osm učitelů cizích jazyků je odborně kvalifikovaných, dvě učitelky z tohoto počtu však nemají cizí jazyk v aprobaci. Přesto svojí angažovaností v oblasti dalšího vzdělávání tento handicap úspěšně vyrovnávají.

Pro výuku cizích jazyků má škola kvalitní materiální podmínky. Vyučování je realizováno v nově zrekonstruované jazykové laboratoři se sluchátky, magnetofonem, meotarem a televizním okruhem, dále ve dvou učebnách tematicky zaměřených na tuto vzdělávací oblast. Ve třídách je řada motivačních nástěnných obrazů, mapy a slovníky. Učitelé cizích jazyků mají také přenosné radiomagnetofony. Ve škole je nově vytvořená knihovna se základním anglickým, francouzským a německým knižním vybavením a pěti počítači s přístupem na internet. Nově jsou zrekonstruované dvě učebny výpočetní techniky, kde je 20 a 15 žákovských počítačových stanic, které jsou vybavené softwarem pro výuku cizích jazyků. Všechny mají také přístup na internet.

CSI ověřila podporu individuálních potřeb žáků školou i vstupy do hodin anglického a německého jazyka, prostřednictvím rozhovorů s vyučujícími a analýzou pedagogické dokumentace. Zjištění jsou v porovnání se závěry, které CSI udělala v roce 2003, příznivější. Došlo ke zlepšení kvality průběhu i výsledků vzdělávání žáků. Většina vyučujících jim umožňuje více se spolupodílet na organizování učení a volí vhodné strategie k rozvoji jejich jazykových dovedností. Rovněž využívání materiálně-technického zázemí, které škola pro tuto oblast má, se zefektivnilo. V některých hodinách však stále přetrvávaly méně účinné didaktické postupy (nevyužívání příležitostí pro aktivní učení žáků, místy absence praktického kontextu, převažující mluvní projev učitele).

Vybraní žáci se zúčastňují vědomostních soutěží (školní, obvodní i krajská kola v anglickém a francouzském jazyku) nebo participují v mezinárodním projektu SOCRATES COMENIUS a v jeho rámci kooperují se školami ve Velké Británii, Itálii a Norsku. Od září 2005 si při výměnných pobytech a poznávacích zájezdech do zahraničí ověřilo úroveň jazykových dovednosti 68 žáků. Navštívili např. Velkou Británii, Rakousko nebo Francii. Pedagogové v současnosti neuplatňují srovnávací testy, které by využili k monitorování a hodnocení úrovně komunikativních jazykových kompetencí žáků paralelních skupin. Evaluaci na úrovni školy vedoucí pracovníci realizují hospitacemi, plnění stanovených opatření prověřují hospitacemi následnými. Spolupráce školy s rodiči je oboustranně přínosná. Většina rodičů pozitivně hodnotí zájem školy využívat podněty ke zvyšování kvality jazykového vzdělávání. Oceňuje možnost volby cizího jazyka dítětem a zajištěnou kontinuitu ve vyučování. Více rodičů by však uvítalo četnější příležitosti, kdy by dítě mohlo uplatnit to, co se naučilo. Finanční náročnost výuky cizích jazyků považuje převažující část rodičů za přiměřenou, případně nízkou.

 


Škola je charakteristická funkčním řízením a personální politikou v oblasti vzdělávání cizím jazykům. Výuka je celkově na standardní úrovni se zlepšením oproti výsledkům zjištěným v průběhu minulé inspekční činnosti v roce 2003.

 

 

 

 


1.  Rozhodnutí MŠMT ČR č.j. 32 448/2002-21, kterým se mění zařazení do sítě škol, předškolních zařízení a školských zařízení ze dne 15.1. 2003 s účinností od 1. 9. 2003

2.                  Výpis MŠMT ČR z rejstříku škol a školských zařízení ze dne 1.1. 2005

3.                  Protokol MŠMT ČR o provedení změny čj. SINE/2004-21 ze dne 25. 10. 2004

4.                  Jmenovací dekret ředitele školy čj. ŠÚ/436/Vei/97 ze dne 7. 5. 1997 s účinností od 1. 8. 1997

5.                  Potvrzení ředitele ve funkci čj. OŠ/26/2004 ze dne 15. 3. 2004

6.                  Statistický výkaz S3 -01 ke dni 30. září 2006

7.                  Výkaz o ředitelství škol R 13-01 ke dni 30. září 2006

8.                  Dokumentace školy dle § 28 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů: výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2005/2006, třídní knihy tříd IV. A, V. A, V. B, VI. B, VII. A, VIII. A a VIII. C ve školním roce 2006/2007 k datu inspekce, rozvrh vyučovacích hodin platný ve školním roce 2006/2007, záznamy z pedagogických rad, personální dokumentace pedagogických pracovníků školy - doklady o vzdělání k datu inspekce

9.                  Přehled o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků za školní rok 2005/2006

10.           Učební plán vzdělávacího programu Základní škola čj. 16 847/96-2

 

Průběh a výsledky vzdělávání v oblasti cizích jazyků jsou pozitivně ovlivňovány:

        jasnou představou vedení školy o jejím směřování a širokou vzdělávací nabídkou

        příznivými materiálně-technickými podmínkami vzděláváni

        aktivním zapojováním žáků do procesu učení a důrazem na využívání vědomostí v praktickém kontextu

Průběh a výsledky vzdělávání v oblasti cizích jazyků jsou pozitivně limitovány:

méně efektivní didaktické postupy u některých vyučujících

 

 

 

Složení inspekčního týmu a datum vyhotoveni inspekční zprávy

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

Dle §174 odst. 13 školského zákona, ve znění pozdějších předpisů, může ředitel školy podat připomínky k obsahu inspekční zprávy České školní inspekci do 14 dnů po jejím převzetí na adresu pracoviště vedoucího inspekčního týmu: Česká školní inspekce, Pražský inspektorát, Arabská 683,166 00 Praha

 

 

 

 

Inspekční zprávu společně s připomínkami a stanoviskem CSI k jejich obsahu zasílá CSI zřizovateli a školské radě, inspekční zpráva včetně připomínek je veřejná.